Denk je eraan om te beginnen met wandelen of hardlopen? Goed bezig! Wandelen en hardlopen zijn beide toegankelijke sporten. Sporten die je overal op elk moment van de dag kan doen. Ook hoef je niet veel materiaal aan te schaffen als je wilt beginnen met één van deze sporten. Hardlopen en wandelen zijn niet voor niets één van de populairste sporten in Nederland.
Als je gaat beginnen met hardlopen en fanatiek wandelen, ontkom je er echter niet aan om een kleine investering te doen. Wat heb je allemaal nodig als je gaat beginnen met hardlopen of wandelen? In deze blog lees je het!

 

Hardlopen

 

Goede hardloopschoenen

Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Je lichaam krijgt bij elke stap een flinke klap te voorduren, vooral als je last hebt van overgewicht. Het is daarom belangrijk om goede schoenen aan te schaffen. Deze hardloopschoenen vangen namelijk een deel van de klap op. Het is erg belangrijk dat de schoen goed bij je past. Je eerste hardloopschoenen online bestellen is daarom geen goed idee. Ga naar een gespecialiseerde hardloopwinkel en laat je adviseren. Het voorkomen van blessures is bij het beginnen met hardlopen namelijk erg belangrijk.
Naast dat je goede hardloopschoenen nodig hebt, is het ook belangrijk het hardlopen langzaam op te bouwen. Je spieren en gewrichten moeten wennen aan de belasting en de op te vangen klappen. Loop niet te hard van stapel, hoe moeilijk dat soms ook is. De stelregel is: loop elke week niet meer dan 10% ten opzichte van de week ervoor.

 

Hardloopkleding

Het is de eerste weken niet noodzakelijk om dure, fancy hardloopkleding aan te schaffen. In veel winkels, zoals de HEMA, H&M, Lidl en de Decathlon kan je voor een klein bedrag al een mooie hardloopoutfit aanschaffen. De belangrijkste kledingstukken zijn een shirt, hardlooplegging en sokken. Daarnaast is in de winter is een hardloopjasje of vest fijn.
Hardloopkleding is luchtig en schuurt niet. Zorg ervoor dat je niet te warm gekleed bent. Na een aantal minuten hardlopen warmt je lichaam zichzelf op en heb je veel minder last van de kou.

 

 

Wandelen

 

Goede wandelschoenen

Het is fijn om goede wandelschoenen te hebben. De schoenen moeten comfortabel zitten, zich aanpassen naar de vorm van je voet, rekening houden met het type wandeling en het terrein waarop je gaat lopen. Voor een wandeling in de bergen heb je andere schoenen nodig dan voor een wandeling in het bos. Zorg ervoor dat als je de schoenen gaat passen, je ook goede wandelsokken past. Deze sokken zijn vaak wat dikker, en soms heb je dan een schoenmaat groter nodig.

Kleding

Voor wandelkleding geldt: het is het belangrijkst dat de kleding comfortabel zit en dat de benodigde kleding sterk afhankelijk is van het weer. Gaat het regenen? Zorg dan voor goede regenkleding. Ook een kleine opvouwbare poncho is altijd handig om op zak te hebben. Daarnaast is het handig om in laagjes te werken. Hierdoor kan je flexibel met veranderd weer omgaan. Zorg er daarnaast voor dat de kleding isolerend is en licht van gewicht.

 

Start to Walk

 

Tot slot

 

Nice to have

Ben je na een aantal weken opbouwen helemaal om? Dan kan je kijken naar extra materiaal om het hardlopen of wandelen leuker en plezieriger te maken:
• Een horloge: met een hardloophorloge kan je bijhouden hoeveel minuten en kilometers (adhv GPS) je hebt gelopen. Het is erg leuk om je progressie bij te kunnen houden. Ook bestaan er apps om deze vorderingen bij te houden, zoals ‘Lopen met Evi’, Runkeeper en Strava. Deze apps hebben echter vaak een minder goede GPS verbinding dan hardloophorloges.
• Muziek: muziek luisteren tijdens het hardlopen en wandelen, de kilometers lijken sneller voorbij te gaan. Veel mensen kiezen voor muziek tijdens het lopen, andere mensen houden van de geluiden van de natuur of de stad. Wil je muziek gaan luisteren? Zorg dan voor goede oordopjes. Veel oordopjes vallen door het zweet of de regen snel uit je oren.